Kezdőoldal


Makó

Makó címere

Makó Csongrád megyében a Maros folyó jobb partján, a román határ közelében fekszik.

Első írásos említése 1247-ből maradt fenn, amikor a település helyén folyami átkelő jött létre. A török hódoltság alatt többször elpusztították, de lakói mindig visszatelepültek. 1730-tól Csanád vármegye székhelye lett.1890-ben népessége alapján az akkori Magyarország12. legnagyobb városa volt.

Bár a város fő megélhetési forrása a kezdetek óta a mezőgazdaság, ennek ellenére szellemi élete is igen jelentős; kulturális élete a múlt század elején volt a leggazdagabb, amikor a városban élt és tevékenykedett József Attila, Juhász Gyula, és Pulitzer József is. Az 1950-es években történt megyerendezés hatására elveszítette megyeszékhelyi státuszát, a szocializmus évtizedei alatt az  akkori Jugoszlávia    közelsége miatt sokáig semmilyen fejlesztést sem hajtottak végre a településen. A rendszerváltás után a város fokozatosan vált egyre élhetőbbé, vonzóbbá a befektetők és a turisták számára.

Makó főként a makói hagyma révén ismert, ami hungarikum, de turisztikai vonzerejét növeli, hogy Magyarország legvirágosabb városa. Legfőbb vendégcsalogató eleme azonban a termálvíz, amelyet a fúrások 1956-ban juttattak felszínre. Az évtizedek alatt folyamatosan bővített - és jelenleg is fejlesztés alatt álló - Termál és gyógyfürdő-wellness-, gyógy- és élményelemekkel várja az idelátogatókat. A gyógyvíz jótékony hatásait a Marosból származó gyógyiszap egészíti ki.

 

 

Érdekességek Makóról:

- A városnak semmi köze sincs az elterjedt mondáshoz: Messze van, mint Makó Jeruzsálemtől, ugyanis e mondás Makó vezér nevét őrzi.

- Makó és testvérvárosa, Löbau közösen forgalmazza az Öröm sör nevű italt, ami a testvérvárosi kapcsolatokat szimbolizálja és erősíti. A sör címkéjén a két város címere is helyt kap.

- A város a végállomása a Budapest - Makó Kis Kunsági Futamnak. A rallyversenyt először 2006-ban rendezték meg a Budapest-Bamako-rali előfutamaként. A versenyzők a célba a Makói Nemzetközi Hagymafesztivál időtartama alatt érkeztek meg.

- A Makó szó eredetileg pogány eredetű utónév, jelentése türk nyelven: dicsőséges.

- A város első, és ez idáig egyetlen Guinness-rekordját 2006. szeptember 6-a és 8-a között állították be, öt helybéli asszony egy 255 méter hosszú fokhagymafüzért kötött; a füzér jelenleg az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban található.

(Makó, 2010-04-20)

2010 © Minden jog fenntartva | Honlapkészítés | Adminisztráció

Korona Étterem és Konferencia-központ
6900 Makó, Széchenyi tér 10.
Telefon/ fax: +36 62 211 082, +36 70 296 5286