Kezdőoldal


Szeged

Szeged címere

A város elhelyezkedése

 

 

Szeged Csongrád megye székhelye, a Dél-alföldi Régió központja, Dél-kelet Magyarország legnagyobb települése, 169 ezer lakossal. a Tisza és a Maros folyók összefolyásánál helyezkedik el.

Közúton Budapesttől az M5-ös autópályán 165 km távolságra - kényelmes autózással - másfél óra alatt érhető el. Vasúton az elegáns, kényelmes és gyors Inter City járatokkal Budapesttől csak kettő és egynegyed órányira van. A frissen átadott - kis és közepes gépek fogadására alkalmas - repülőtér Magyarország mellett a világ vérkeringésébe is bekapcsolta Szegedet és térségét.

 

Szeged újkora

 

 

Szeged mérnöki rajzasztalon - az árvízi katasztrófa után - újjászületett legmodernebb magyar város széles sugárútjaival, körútjaival, felújított és nagyvonalú, „Európa Nostra" díjas belvárosával, eklektikus - szecessziós palotáival az első pillanatban elbűvöli vendégeit, a turistákat.

Szeged gazdasági fejlődésével a szellemi élet is lépést tartott. Kiváló polgárai révén vált egyre ismertebbé az országban, a világban.

Nagy szülöttei között kiemelkedik Dugonics András, az első magyar nyelven írott regény szerzője. A piarista paptanár, polihisztor, aki lefordította latinból magyarra a matematikai tankönyveket, bizonyítván azt, hogy magyar nyelvünk alkalmas a matematika elvont igazságainak a kifejezésére, így megalkotta a matematikatudomány terminus technicusait.

Juhász Gyula költő verseiben rendszeresen téma a folyó és a város. Egész életét szentelte szeretett Tiszájának és Szegedjének.

Dankó Pista, aki népszerűsége révén már nem is igazán szegedi, hiszen teljesen részévé vált az egyetemes magyar és roma kultúrának, annak ellenére, hogy fiatalon halt meg, igazi nagy tervei megvalósításának az elején, mégis teljes az ő életműve. Zenéjét, nótáit ma is gyönyörködve hallgatjuk. Lángoló szerelme a kék szemű, szőke magyar lánnyal a hűség, a rajongás és a házastársi szeretet örök példaképe.

A város neves szülöttei mellett néhány olyan nevet is meg kell említeni, akik rövidebb - hosszabb ideig éltek Szegeden, s úgy megszerették a várost, hogy később is nosztalgiázva, szeretettel, meleg szívvel gondoltak vissza.

A sort Mikszáth Kálmán nyitja. Mennyit emlegette később nosztalgiázva, visszavágyva a Szegeden töltött éveket! Tömörkény István, Móra Ferenc, Babits Mihály, József Attila, Radnóti Miklós, Szent - Györgyi Albert, Sík Sándor, Baka Mihály, stb. Ők voltak a szegedi szellemiség frissítői, éltetői, az évszázadok során szépen kiteljesedő szegedi kultúra meghatározói.

Szeged ma a magyar egyetemes tudomány városa! 2010-ben méltán lesz Péccsel együtt Európa Kulturális Fővárosa!

 

Fesztiválváros

 

Szeged ma a Dél-Alföld központja: fesztiválváros!

Mindig nagy várakozás előzte és előzi meg a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorát. A szervezők mindenki igényének eleget akartak és ma is eleget akarnak tenni, amikor a magas művészi színvonal megtartásával, látványos, sokszereplős és populáris előadásokat szerveznek. A Játékok ötletét először 1926-ban Juhász Gyula a szegedi költő vetette fel. A gondolatot a kulturális és politikai élet számos jeles képviselője támogatta. A "főpróbára" a lehetőséget a Fogadalmi Templom felszentelésére rendezett ünnepségsorozat adta 1930 őszén. Az árkádsorral körbevett templomtér kiváló akusztikájával ideális helyszínnek bizonyult a szabadtéri színielőadások megrendezésére. A szektorokat az 1879-es tiszai nagyárvíz idején segítséget nyújtó európai fővárosokról (London, Róma, Párizs, Berlin, Brüsszel, Bécs), illetve Szeged testvérvárosairól (Darmstadt, Turku, Parma, Nizza, Szabadka, Toledo, Odessza) nevezték el. A Szegedi Szabadtéri Játékok újrakezdésének 25. évfordulójára a rendezvény kivívta az "ország legnagyobb szabadtéri színháza" címet, amelyet mind a mai napig méltán meg is tartott.

A Szegedi Szabadtéri Játékok előadásai mellett újabb keletű, de már tradicionális fesztiválok színesítik a város rendezvénykínálatát.

Májusban, a Szeged napi rendezvénysorozat keretében az ország minden területéről kóstolhatunk borokat a Borfesztiválon, vásárolhatunk kézműves termékeket a Hídi Vásáron és emellett koncerteken, családi rendezvényeken vehetnek részt az érdeklődők.
Június végén Szeged mellett, Szőregen gyönyörködhetünk szebbnél szebb rózsakölteményekben a háromnapos Rózsaünnepen.

A Szabadtéri Játékok előadásain kívül az év során számos színházi előadást nyújtó programsorozaton vehetünk részt, ilyenek a „Városházi Esték",  a „Szegedi Várjátékok" és a „Thealter" alternatív színházi programok.  A kellemes hangulatú Városháza udvarán, augusztusban a Muzsikáló Udvar előadásain sokféle zenei műfajból válogathatunk.
Az ország egyik legnagyobb ifjúsági zenei fesztiválja a SZIN a nyár utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre. A másik nagy fiataloknak szóló összművészeti fesztivál az Őszi Kulturális Fesztivál, melyet a Szegedi Tudományegyetem szervez meg már évek óta.
Ezek mellett ott sorakozik a gasztronómiai fesztiválok sokasága: grillfesztivál, sörfesztivál, Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, stb.

 

 

(Szeged, 2010-04-20)

2010 © Minden jog fenntartva | Honlapkészítés | Adminisztráció

Korona Étterem és Konferencia-központ
6900 Makó, Széchenyi tér 10.
Telefon/ fax: +36 62 211 082, +36 70 296 5286